Téma: 

recepty

Domácí recepty na masky pro suché vlasy

Domácí recepty na masky

Vaječný šampon

Vaječný šampon je k suchým vlasům velice šetrný a dobře je vyživuje.

Ingredience:1 bílek, 2 žloutky, 1 lžička medu, 2 lžíce olivového leje, šťáva z 1 citronu

Postup: Bílek a žloutek rozkvedlejte, poté do směsi přidejte med, olivový olej, citronovou šťávu a vše důkladně zamíchejte. Hotovou směs pak použijte stejným způsobem jako běžný šampon.

Banánovo-mandlová maska

Banány vaše vlasy krásně zjemní a podpoří jejich přirozenou pružnost, zatímco mandlový olej udrží vlhkost uvnitř vlasového vlákna.

Ingredience: 1 středně velký banán, 1 lžička mandlového oleje

Postup: Banán rozmačkejte vidličkou a promíchejte ho se lžičkou mandlového oleje. Vmasírujte do celé délky vlasů, asi 5 cm od hlavy, a zvláštní péči věnujte hlavně vlasovým konečkům. Nechte působit zhruba 30 minut a poté umyjte šamponem a použijte kondicionér.

Jogurtová maska

Jogurtová maska je rychlá a účinná.

Ingredience: 125 ml plnotučného bílého jogurtu (10 % tuku), 1 vejce, 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Smíchejte všechny ingredience v misce a pořádně promíchejte. Poté naneste na šamponem umyté vlasy a důkladně naneste hlavně na pokožku hlavy. Nechte působit 20 minut a poté dobře vypláchněte teplou vodou.

Kávová maska

Kávová maska dodá suchým vlasům krásný lesk.

Ingredience: 1 žloutek, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mleté kávy

Postup: Všechno důkladně smíchejte a poté vetřete do suchých vlasů. Po 30 minutách smyjte masku studenější vodou.

Maska z kiwi

Ovoce dodá vašim suchým vlasům vitalitu.

Ingredience: 1 kiwi, šťáva z celého citronu

Postup: Vše důkladně smíchejte a vetřete do suchých vlasů. Zabalte vlasy do igelitu a nechte působit přibližně 2 hodiny, poté smyjte masku.

Avokádová maska

Na velmi suché vlasy pomůže zábal z avokáda a medu.

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžičky medu, 1 lžička mandlového oleje

Postup: Do našlehaného zralého avokáda přidejte 2 lžičky medu, lžičku mandlového oleje. Směs naneste na vlasy a nechte 20 minut působit. Důkladně opláchněte.

Maska z kokosového oleje

Kokosový olej používají především Thajky a jejich vlasy se již z dálky pyšní leskem.

Ingredience: 1 polévková lžíce panenského kokosového oleje

Postup: Rozpuštěný panenský kokosový olej vetřete do vlhkých vlasů, zabalte do ručníku a nechte co nejdéle působit, ideálně přes noc. Vlasy poté ošetřete běžným způsobem.

Zdroj: Domácí recepty na masky pro suché vlasy
Zveřejněno dne: 5.6.2015

Aloe vera na vlasy

Aloe vera – recepty na vlasy

Zábal z aloe vera na suché a lámavé vlasy

Po umytí vlasů si udělejte zábal z aloe vera. Množství použitého gelu závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si připravte 100–200 ml gelu. Pokrájený gel umixujte a vetřete do vlasů. Zabalte do igelitu a ručníku. Gel nechejte asi půl hodiny působit a potom opláchněte. Vlasy budou už po třech zábalech pevnější. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká až do hloubky vlasů a rovněž obsahuje keratin – základní protein, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje jejich lámání.

Aloe vera – vlasová kúra ve spreji

Jemná vlasová kúra ve spreji, která vlasy ošetřuje, dodává jim vlhkost a ulehčuje česání, aniž by vlasy zatěžovala. Obsahuje 60 % aloe vera a tekutý mátový extrakt. Tato kúra je zvláště vhodná pro vysušené a barvené vlasy, kterým propůjčuje lesk a zaručuje jejich pevnost.

Aloe vera a péče o vlasy

Vlasová kosmetika z aloe má schopnost regenerovat vlasy a pokožku, a to především v raném stadiu, kdy vlasy teprve začínají vypadávat. Alopecie neboli vypadávání vlasů může mít vícero příčin, ale často jde o problém řešitelný. Určitě tedy vypadávání vlasů nenechávejte bez povšimnutí a začněte s alopecií bojovat co nejdříve.

Zdroj: Aloe vera na vlasy
Zveřejněno dne: 30.4.2014

Jak zlepšit hustotu a kvalitu vlasů

Recepty na zlepšení kvality vlasů

Proteinový kondicionér

Ingredience: 1 čerstvý bílek, půl šálku horké vody, 5 kapek citronové šťávy

Postup: Bílek rozšleháme ve vodě a přidáme citronovou šťávu. Po umytí tento přípravek pečlivě vetřeme do vlasů, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut působit. Po uplynutí této doby vlasy pečlivě umyjeme a na závěr přelijeme bylinkovým odvarem...

Vlasový stimulátor z lichořeřišnice

Ingredience: 2 hrsti listů a květů lichořeřišnice, 0,5 litru vody

Postup: Bylinu vložíme do studené vody a pomalu přivedeme k varu, vaříme pak 10 minut. Po vychladnutí dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme v lednici. Po dobu jednoho měsíce si tímto roztokem denně masírujeme vlasovou část hlavy.

Tonikum proti vypadávání vlasů

Ingredience: 2 lžíce květů a listů lichořeřišnice, 1 lžíce kopřivového kořene, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody

Postup: Byliny zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si denně, po dobu 3–4 měsíců, masírujeme vlasovou pokožku.

Extrakt na posílení vlasů

Ingredience: 1 lžíce kořene kopřivy, 1 lžíce kořene lopuchu, 1 lžíce květu měsíčku lékařského, 2 lžíce lichořeřišnice, 4 dl 60% lihu

Postup: Všechny uvedené drogy zalijeme lihem a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, přidáme destilovanou vodu a nalijeme do skleněné lahve. Tímto tonikem si vždy po umytí jemně namasírujeme vlasovou pokožku.

Bylinné odvary

Bylinkové odvary jsou pro naše vlasy úžasnými pomocníky. Celkově je regenerují a viditelně zvyšují jejich celkovou kvalitu.

Postup: Jednu hrst bylinky přelijeme 2 litry vroucí vody a necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Vhodné byliny:

  • bazalka – podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání,
  • bříza – omezuje tvorbu mazu a lupů, brání nadměrnému vypadávání vlasů,
  • heřmánek – zvyšuje lesk a pružnost vlasů. Rovněž omezuje tvorbu mazu,
  • kopřiva – podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk. Zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání,
  • levandule – celkově regeneruje vlasovou část hlavy a zmírňuje také svědivost pokožky,
  • máta – dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů,
  • měsíček – ošetřuje a zvláčňuje citlivou pokožku hlavy, hlavně u dětí.

Zdroj: Jak zlepšit hustotu a kvalitu vlasů
Zveřejněno dne: 17.6.2015

Cibule na silné vlasy

Recepty jak použít cibuli na vlasy

Červená cibule s medem

Ingredience: 2 až 4 červené cibule dle délky vlasů, 1 lžíce medu

Postup: Vymačkejte šťávu z cibulí. Můžete použít mixér, ještě lepší bude odšťavňovač. Do šťávy poté přidejte 1 lžíci medu a dobře promíchejte. Aplikujte do vlasů a chvíli pokožku hlavy jemně masírujte. Potom nechte asi 15–30 minut působit. Vůně je silná, pro někoho možná až nepříjemná, ale stojí to za to. Pokud nikam nespěcháte a máte čas, můžete nechat masku působit klidně hodinu. Po tomto ošetření si vlasy umyjte jako obvykle. Je nezbytné zopakovat toto ošetření dvakrát až třikrát za měsíc, pak uvidíte ty úžasné výsledky.

Cibule s medem

Ingredience: šťáva ze 3 cibulí, 1 lžička medu

Postup: Smíchejte šťávu z cibulí s medem a naneste na vlasy. Nechte působit cca 8 hodin. Med dokonale zklidní podrážděnou vlasovou pokožku a má léčivé vlastnosti. Med umí vlasy zesvětlit – a není to žádný výmysl. Děje se tak proto, že obsahuje enzym produkovaný včelami, který umí rozkládat cukr na peroxid vodíku. Rozhodně neaplikujte med na vlasy samotný, pokud jej samozřejmě nechcete použít jako totální depilaci svých vlasů. Krásné zesvětlené vlasy získáte, pokud jej společně s cibulí necháte na vlasech působit alespoň uvedených 8 hodin.

Cibule s vodkou

Ingredience: šťáva ze 2 cibulí, 4 lžíce vodky

Postup: Šťávu smíchejte s kvalitní vodkou a nechte působit. Kvalitní vodka má pro vlasovou pokožku stimulační účinek. Prokrvuje ji, což vede následně ke zrychlení a podpoře růstu vlasů. Má však i svá negativa – pokožku i vlasy vysušuje, což nemusí vést zrovna k jejich odmaštění, spíše naopak. Reakcí pokožky na vysušení bývá totiž zvýšená produkce kožního mazu. Pro krásné vlasy je alkohol důležitý i jako macerační prostředek pro různé užitečné bylinky a kořeny, které podporují kvalitu, růst a zdraví vlasů i pokožky hlavy. Pro maceraci by však měl být alkohol minimálně 70%, optimálně až 90%. U této masky však buďte opatrní a nechte ji působit pouze 20 minut.

Ošetření vlasů

Po cibulových kúrách si hlavu umyjte tak, jak to běžně děláte. Aplikovat vlasové zábaly je potřeba 2x až 3x do měsíce. Pokud by vám náhodou cibule podráždila pokožku, zřeďte příště cibulovou šťávu s čistou vodou, aby byla méně koncentrovaná.

Zdroj: Cibule na silné vlasy
Zveřejněno dne: 2.9.2016

Dieta na zdravé oči

Recepty pro zdravé oči

Zeleninové rolky

Ingredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír

Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.

Mrkvové rizoto

Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej

Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.

Zeleninové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana

Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.

Zdroj: Dieta na zdravé oči
Zveřejněno dne: 16.1.2016

Info o makrobiotice

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propláchneme a dáme do hrnce, přidáme vodu na rýži natural a vodu na rýži sladkou a potom vsypeme propláchnutou sladkou rýži. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, podložíme rozptylovací síťkou, jemně osolíme a vaříme doměkka. Před podáváním promícháme dřevěnými hůlkami. Na talíř dáváme úhledné kopečky, které posypeme sezamovým gomasiem.

Miso polévka

Postup: Do hrnce dáme vařit vodu. Vhodíme nadrolenou nebo předem namočenou řasu Wakame a chvíli povaříme. Mezitím si nakrájíme na tenké nudličky očištěný pórek a květák rozebereme na růžičky. Vhodíme do polévky a chvíli povaříme. Přidáme pastu miso rozmíchanou v trošce polévky. Podložíme rozptylkou a necháme chvíli miso v polévce povalovat. Nakonec můžeme přidat na to. K ozdobení můžete použít nasekané listy pampelišky.

Čaj Sencha

Postup: Vodu přivedeme k varu a lístečky spaříme (1 lžíce čaje na 1 litr vody). Můžeme spařit několikrát. Čaj popíjíme po doušcích ještě teplý.

Kroupy a ječmen

Postup: Kroupy či ječmen propláchneme a namočíme v poměru 1 : 3 (1 : 2) s vodou. Druhý den přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme špetkou soli, podložíme rozptylovací síťkou a vaříme doměkka. Před podáváním promícháme dřevěnými hůlkami. Posypeme najemno nakrájenými listy pampelišky.

Jáhly s pažitkou

Postup: Jáhly propláchneme alespoň 3x ve vodě. Přidáme vodu v poměru 1 : 3. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme, podložíme rozptylovací síťkou a vaříme doměkka. Nakonec přimícháme najemno nakrájenou pažitku nebo petrželku.

Hruškový kompot

Postup: Hrušky opláchneme, odkrájíme slupku a vyjmeme jadřince. Hrušku nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, osolíme pár zrnky soli, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Zahustíme oříškovým máslem nebo práškem Kuzu.

Tempeh smažený s houbami

Postup: Cibuli nakrájíme na malé kostky a na oleji osmažíme. Přidáme houby, které jsme předem namočili a nakrájeli na menší kousky. Orestujeme, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme smažený tempeh, který nakrájíme na malé trojúhelníky, dále sójovou omáčku a zázvor a dusíme asi tak 10 minut do vydušení vody.

Tuňák na cibulce

Postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme tuňáka ve vlastní šťávě, mírně podlijeme a pod pokličkou podusíme. Na závěr zakapeme citrónem.

Rybí polévka

Postup: Připravíme se vývar z hlavy kapra nebo z jiné ryby vařené s řasou Kombu a větším množstvím kořenové zeleniny. Scedíme, přidáme čerstvou zeleninu nakrájenou na menší kousky, nudličky nebo jinou zavářku, sůl a dovaříme. Vypneme plamen. Přidáme větší množství zelené natě a dochutíme zázvorovou šťávou.

Sushi

Postup: Plátek řasy Nori opražíme nad plamenem sporáku a dáme na bambusovou rohož. Na řasu rozetřeme asi 1 cm teplé uvařené rýže a dobře ji mokrou vařečkou umačkáme. V horní nebo dolní části necháme asi 2cm pruh bez rýže a ten lehce potřeme vodou. Doprostřed rýže umístíme pruh náplně a sushi pomocí rohože srolujeme a pevně stiskneme. Rohož po chvilce rozbalíme a váleček sushi necháme vychladnout. Krájíme na plátky.

Náplň sushi 1: smažený tempeh, červená řepa povařená ve vodě s umeoctem, kvašená zelenina

Náplň sushi 2: marinovaný plátek lososa, zelený salát, kvašená ředkev Daikon, řasa Hiziki dušená v tamari omáčce s vodou

Náplň sushi 3: marinované tofu, okurek, wasabi, vařená mrkev, daikonové nebo zázvorové pickles

Chuťovky s tofu pomazánkou

Postup: Bílé tofu povaříme v osolené vodě a ještě horké ho rozmixujeme dohladka s cibulkou orestovanou na větším množství tuku. Dochutíme sójovou omáčkou a dále upravujeme dle libosti. Pokrm svou chutí připomíná tvarohovou pomazánku.

Udělat můžete dvě varianty:

  • křenovou (přidá se nastrouhaný křen) ozdobenou ořechem;
  • humrovou (přimíchá se nadrobno nastrouhaná mrkev a celer a zakápne citrónovou šťávou) ozdobenou pickles a petrželkou.

Mixujeme ponorným mixérem dohladka. Mažeme na kousky kváskového chleba.

Zdroj: Info o makrobiotice
Zveřejněno dne: 20.7.2016


Sitemap | RSS