Téma: 

mrkev

Dieta na zdravé oči

Recepty pro zdravé oči

Zeleninové rolky

Ingredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír

Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.

Mrkvové rizoto

Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej

Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.

Zeleninové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana

Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.

Zdroj: Dieta na zdravé oči
Zveřejněno dne: 16.1.2016

Dieta na zdravé oči

Potraviny pro zdravé oči

Ryby z chladných moří – ze studené mořské vody pocházejí sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny označované zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.

Ovoce a zelenina – mají vysoký obsah vitaminů A, C a E. Například mrkev má vysoký obsah karotenů, ze kterých v našem těle vzniká vitamin A. Dostatek tohoto vitaminu nás chrání před šeroslepostí. Mrkev vám může pomoci zlepšit noční vidění, ale nedokáže již zlepšit poškozený zrak.

Špenát, kapusta a další listová zelenina – tyto rostliny obsahují kromě prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením způsobovaným například ultrafialovým zářením.

Vejce – také vaječný žloutek je bohatý na lutein. Vejce dále obsahují lecitin, cystein a další aminokyseliny a také sloučeniny s obsahem síry. Ty pomáhají chránit oči před vznikem šedého zákalu.

Česnek, cibule a kapary – tyto rostliny jsou bohaté na síru, která je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.

Sója – oblíbená potravina vegetariánů obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamin E a přirozené protizánětlivé látky.

Borůvky a hroznové víno – tohle ovoce obsahuje anthokyaniny, které také zlepšují vidění za šera a v noci.

Víno – blahodárný nápoj se často zmiňuje pro své příznivé účinky na srdce a oběhový systém. Kromě toho pomáhá také chránit náš zrak, pravděpodobně rovněž díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních. Důležité je ale poznamenat, že umírněnost je v tomto případě obzvláště na místě.

Ořechy a semena – tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě. Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Olivový olej – nejen svým očím, ale celému tělu prospějeme, pokud občas máslo a další tuky nahradíme kvalitním olivovým olejem.

Zdroj: Dieta na zdravé oči
Zveřejněno dne: 16.1.2016

Lněný olej a tvaroh v boji proti rakovině

Co se smí jíst

Tvaroh, sýr Cottage, jogurt, kefír, lněné semínko, lněný olej, cibulka, drcený česnek, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, zelenina (mrkev, zelená cibulka), vařené brambory, kyselé zelí, ovoce (maliny, borůvky, banán a další), přírodní ovocná šťáva, med, šampaňské.

Zdroj: Lněný olej a tvaroh v boji proti rakovině
Zveřejněno dne: 6.11.2015

Raw till 4

Recepty

Mrkev s tofu

Ingredience: 5 větších mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, kokosový olej, voda, 5 lžic sójové omáčky, 1 balení tofu, kari, mletý pepř, chilli

Postup: Na slabá kolečka nakrájíme asi 5 větších mrkví. Zvlášť si na plátky nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 větší cibuli, které dohromady lehce opražíme na kokosovém oleji. Přisypeme mrkev a zalijeme vodou tak, aby se ponořila. Přidáme asi 5 lžic sójové omáčky, sůl, pepř a mrkev dusíme. Když je měkká, vodu slijeme a přidáme na kostičky nakrájené bylinkové tofu, které jsme si předtím lehce osmažili na směsi z kokosového oleje, chilli, kari a mletého pepře. Podáváme s kuskusem.

Batátová kaše

Ingredience: kokosový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, batáty, voda, sůl, pepř, kari koření

Postup: Na kokosovém oleji lehce osmahněte cibuli a česnek. Přidejte batáty, vodu, uvařte, přidejte pepř, sůl, trošku kari koření a vše rozmačkejte. Skvěle se tato kaše dochutí cherry rajčátky, okurkovým salátem nebo nakrouhaným zelím.

Bramborová polévka

Ingredience: brambory, mrkev, celer, petržel, hrášek, houby, brokolice, cibule, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, petrželová nať

Na menší kostičky si nakrájejte brambory, mrkev, houby, brokolici, cibuli a celer. Vše vhoďte do hrnce společně s hrstí hrášku a dejte vařit. Osolte, opepřete. Nakrájejte na malé kousky petržel a utřete asi 8 stroužků česneku. Přibližně 5 minut před tím, než bude polévka hotová, přidejte petržel a česnek. Na závěr přidejte rozsekanou petrželovou nať.

Dýňová polévka

Ingredience: dýně, olivový olej, cibulka, nastrouhaný zázvor, sůl, pepř, kari koření, kokosové mléko

Postup: Dýni nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme dozlatova cibulku a přihodíme kostičky dýně. Zalejeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Přidáme kari koření, maličko nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř. Vaříme doměkka, přidáme trošku kokosového mléka a mixujeme. Pokud nemáte mixér, stačí to všechno rozmačkat vidličkou dohladka. Podávejte s nasekanými bylinkami. Výborný je koriandr.

Zdroj: Raw till 4
Zveřejněno dne: 16.8.2016

Podpora růstu vlasů

Vitamíny na růst vlasů

  • Vitamíny B-komplexu – nejdůležitější vlasové vitamíny, které zabraňují vypadávání vlasů a chrání před UV zářením. Nedostatek těchto vitamínů se projevuje výskytem lupů a zvýšeným maštěním vlasové pokožky. Zdroj: všechny tyto vitamíny jsou obsaženy v přípravku Pangamin, dále je můžeme najít v luštěninách, obilninách a vnitřnostech, také ve vajíčku a mléčných výrobcích, květáku, hroznech.
  • Vitamín A – pomáhá redukovat nadměrnou funkci mazových žláz. Zdroj: mrkev, rybí tuk, játra, zelí, brokolice, kukuřice.
  • Vitamín C – důležitý antioxidant nejen pro zdraví vlasů, ale celého těla. Zdroj: černý rybíz, zelená a červená paprika, brokolice, kiwi, jahody, kedlubny, pomeranče, čínské zelí, mandarinky.
  • Vitamín E – dodává vlasům hebkost. Zdroj: máslo, mléko, sója, burské oříšky, olej z pšeničných klíčků.

Zdroj: Podpora růstu vlasů
Zveřejněno dne: 7.5.2014

Vitamíny proti padání vlasů

Vitamín A

Vitamin A je antioxidant. Udržuje vlasy i pokožku hlavy hydratované. Pomáhá produkovat maz v pokožce hlavy. Nedostatek vitamínu A má za následek lámavost vlasů a šupinatou kůži.

Zdrojem vitamínu A jsou například mrkev, citron, grep, sladké brambory, meruňky, broskve, špenát, zelí a rybí tuk, maso, mléko, sýr, vejce. Pokud přijmete denně správné množství vitamínu A, budou vám vlasy růst rychleji a nebudete mít problém s tím, že by byla suché.

Dávkování: Denní dávka představuje 0,8 mg/den. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, ale ve většině případů se toto množství nedoporučuje.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamín A je jedním z mála vitamínů, jimiž se lze předávkovat. Nadbytek vitamínu se ukládá v játrech, což může způsobit otravu a osteoporózu. V praxi je toto naštěstí skoro nemožné. Při konzumaci běžných potravin se předávkování obávat nemusíte.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů
Zveřejněno dne: 10.12.2015

Kosmetika Ryor

Ryor Lymfodren

Ryor Lymfodren je čaj, jehož účinky se projeví nejen na zdraví, kvalitě pleti a vnitřním stavu organismu, ale také na zlepšení funkce lymfatického systému. Působení čaje Lymfodren je zaměřeno na dokonalé pročištění lymfatického systému, hlavně zlepšení funkce sleziny, která je řídicím orgánem tělesného imunitního systému. Kromě bylin určených na čištění a detoxikaci organismu je v čaji i květ ibišku a citronella, které působí i jako chuťové korigens a dodávají čaji vynikající lahodnou chuť.

Složení:

  • ibišek květ – čistí a detoxikuje celý organismus, působí jako antisklerotikum a celkově zlepšuje oběh krve a lymfy, chuťové korigens
  • pampeliška list – účinná při otocích lymfatických uzlin a zvětšeních sleziny
  • vřes květ – pomáhá při čištění krve a lymfy, zlepšuje činnost sleziny, odstraňuje otoky a zduření
  • měsíček květ – hojí vnitřní rány a záněty, pomáhá v prevenci rakoviny lymfatických uzlin
  • jetel luční květ – imunostimulans, účinný při otocích lymfatických uzlin
  • třapatka květ – imunostimulans, podporuje lymfatický systém
  • pýr oddenek – pročišťuje velice důkladně celý organismus (včetně lymfy)
  • citronella – chuťové korigens

Příprava: 1 čajovou lžičku čaje přelít 250 ml vroucí vody, přikrýt a nechat vyluhovat 15 minut. Čaj pít teplý 1–2x denně. Kúru provádět 2x ročně, vždy po dobu 6 týdnů.

Doporučení: Omezit příjem tučného mléka a mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku. Jíst syrovou zeleninu, především celer, petržel, mrkev, kedlubny, zelí a jiné. Pravidelně konzumovat jablka (zlepšují stav krve a lymfy). Po dobu kúry omezit namáhavou fyzickou činnost (při velkém zatížení znečištění v uzlinách narůstá). Dbát na pravidelnou stolici, při potížích užívat vlákninu.

Zdroj: Kosmetika Ryor
Zveřejněno dne: 30.4.2015

Lněný olej a tvaroh v boji proti rakovině

Recept na lněný olej s tvarohem

Lněné semínko je složeno ze 42 % z tuků a z 28 % z vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.

Postup: 150 g Cottage cheese nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10 % tuku, 2–5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný), 1–3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat). Dostatek vody, aby směs byla jemná, můžete dát i špetku kajenského pepře (dle libosti vyberte: troška česneku, červeného pepře, šampaňského vína). Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 : 9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidat i mléko.

Sladká varianta: ovoce (maliny, borůvky, banán, ...), ovocná šťáva. Možno přisladit trochou medu. Lze přidat trochu šampaňského, cca 1 dl (je to dobrý nosič pro omega-3 kyseliny).

Slaná varianta: do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidáme cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky, ...), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelená cibulka, ...). Vše dobře promixujeme. Vzniklá pomazánka se hodí téměř k čemukoli, velmi dobrá je například kombinace s vařenými bramborami a kyselým zelím.

Do hotové pomazánky (sladké i slané varianty) přidáme cca 1 lžíci mletých lněných semínek.

Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1 : 1 a pak další týden nebo 10 dnů 1 : 2 a po stejné době dávku ustálit na 1 : 3. V případě kefíru a jogurtu 1 : 3, 1 : 6 a dávku ustálit na 1 : 9. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíše pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje.

Zdroj: Lněný olej a tvaroh v boji proti rakovině
Zveřejněno dne: 6.11.2015

Chia semínka – hubnoucí zázrak

Hubnoucí plán

Snídaně:

  1. Snídaně: ovocný salát z jednoho nakrájeného jablka, jednoho pomeranče a dvou kiwi smícháme s trochou jablečné šťávy. K tomu 125 g nízkotučného jogurtu a 1 lžíce chia semínek.
  2. Snídaně: 2 plátky šunky, 1 lžíce chia semínek, plátek avokáda a sklenice (200 ml) čerstvé pomerančové šťávy.
  3. Snídaně: dvě míchaná vejce s 1 lžící chia semínek a čerstvá šťáva vymačkaná z pomeranče.
  4. Snídaně: dva plátky melounu, manga nebo ananasu s jogurtem nebo sýrem cottage a 1 lžíce chia semínek.
  5. Snídaně: dvě jablka nebo hrušky nakrájené na plátky, k tomu sklenice (200 ml) odstředěného mléka s 1 lžící chia semínek.
  6. Snídaně: koktejl ze sójového mléka, jednoho banánu, hrstky lesního ovoce a 1 lžíce chia semínek.
  7. Snídaně: dvě míchaná vejce, s dvěma plátky libové šunky a 1 lžící chia semínek.

Oběd:

  1. Oběd: 100 g konzervovaného krabího masa (nebo 4 až 5 krabích tyčinek) a půl avokáda. Podáváme s rajčaty nakrájenými na plátky, s červeným pepřem a třemi lžičkami řecké omáčky tzatziki se lžičkou chia semínek.
  2. Oběd: 100 g pečeného kuřete nebo krůty se 100 gramy vařené zeleniny nebo zeleninové kaše, ale ne bramborové. Zkuste třeba petržel s 1 lžičkou chia semínek.
  3. Oběd: salát z poloviny avokáda, dvou rajčat nakrájených na plátky a s 1 lžičkou chia semínek. Přidejte lžičku olivového oleje.
  4. Oběd: salát s dvěma hrstmi čerstvého špenátu, 1 lžíce chia semínek, dvě růžičky květáku a jedno nakrájené rajče. Přidejte 200 g tuňáka ve vlastní šťávě, smíchaného s jednou lžičkou olivového oleje nebo s citronovou šťávou.
  5. Oběd: dietní salát – nakrájejte mrkev a zelí nadrobno, smíchejte s nízkotučným jogurtem a lžičkou olivového oleje a chia semínky. Osolte a opepřete dle chuti.
  6. Oběd: ledový salát se 100 gramy grilovaných kuřecích prsou, s čerstvým špenátem, 1 lžičkou chia semínek, 4 jahodami a lžící balzamikového octa.
  7. Oběd: řecký salát – nakrájejte rajčata, okurky a cibuli a podávejte s pěti černými olivami a 50 g sýru feta a 1 lžičkou chia semínek.

Večere:

  1. Večeře: 125 g zapečené světlé ryby s plátky červené papriky, s cuketou a s lilkem, posypané rozmarýnem, a se lžičkou olivového oleje a chia semínek. Pečeme na 200 °C 15 až 20 minut.
  2. Večeře: 200 ml zeleninového vývaru s 1 lžičkou chia semínek a dva kousky zeleniny.
  3. Večeře: orestujte 75 gramů libového mletého masa s polovinou cibule a okořeňte chilli. Smíchejte s 1 lžičkou chia semínek a s 200 gramy nasekaných rajčat. Servírujte s vařeným kukuřičným klasem.
  4. Večeře: omeleta z jednoho vejce, kterou dáte na pánev s hrstkou nakrájených žampionů, s chřestem a šunkou a 1 lžičkou chia. Podávejte s grilovanými zelenými fazolkami.
  5. Večeře: 100 gramů zapečeného libového plátku masa. Podáváme s pečeným lilkem, paprikou, cuketou a 1 lžičkou chia semínek.
  6. Večeře: 100 gramů grilovaných kuřecích prsou zapečených s plátkem šunky, plátkem sýra a lžičkou chia semínek. Přidejte hrst fazolových lusků.
  7. Večeře: 150 g jehněčí grilované kotlety s květákovou kaší a s 1 lžičkou chia semínek.

Svačina:

  1. Svačiny: 5 oliv a 25 g sýru feta.
  2. Svačiny: malý kelímek ovocného jogurtu.
  3. Svačiny: jeden velký kus ovoce.
  4. Svačiny: polovina jablka a lžíce arašídového másla.
  5. Svačiny: malý ovocný jogurt nebo ovoce.
  6. Svačiny: pět kousků sušeného ovoce.
  7. Svačiny: dva kusy ovoce a jedna hrst mandlí.

Nezapomeňte každý den vypít nejméně osm sklenic vody nebo ovocného či bylinkového čaje.

Zdroj: Chia semínka – hubnoucí zázrak
Zveřejněno dne: 14.9.2015

Info o makrobiotice

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propláchneme a dáme do hrnce, přidáme vodu na rýži natural a vodu na rýži sladkou a potom vsypeme propláchnutou sladkou rýži. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, podložíme rozptylovací síťkou, jemně osolíme a vaříme doměkka. Před podáváním promícháme dřevěnými hůlkami. Na talíř dáváme úhledné kopečky, které posypeme sezamovým gomasiem.

Miso polévka

Postup: Do hrnce dáme vařit vodu. Vhodíme nadrolenou nebo předem namočenou řasu Wakame a chvíli povaříme. Mezitím si nakrájíme na tenké nudličky očištěný pórek a květák rozebereme na růžičky. Vhodíme do polévky a chvíli povaříme. Přidáme pastu miso rozmíchanou v trošce polévky. Podložíme rozptylkou a necháme chvíli miso v polévce povalovat. Nakonec můžeme přidat na to. K ozdobení můžete použít nasekané listy pampelišky.

Čaj Sencha

Postup: Vodu přivedeme k varu a lístečky spaříme (1 lžíce čaje na 1 litr vody). Můžeme spařit několikrát. Čaj popíjíme po doušcích ještě teplý.

Kroupy a ječmen

Postup: Kroupy či ječmen propláchneme a namočíme v poměru 1 : 3 (1 : 2) s vodou. Druhý den přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme špetkou soli, podložíme rozptylovací síťkou a vaříme doměkka. Před podáváním promícháme dřevěnými hůlkami. Posypeme najemno nakrájenými listy pampelišky.

Jáhly s pažitkou

Postup: Jáhly propláchneme alespoň 3x ve vodě. Přidáme vodu v poměru 1 : 3. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme, podložíme rozptylovací síťkou a vaříme doměkka. Nakonec přimícháme najemno nakrájenou pažitku nebo petrželku.

Hruškový kompot

Postup: Hrušky opláchneme, odkrájíme slupku a vyjmeme jadřince. Hrušku nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, osolíme pár zrnky soli, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Zahustíme oříškovým máslem nebo práškem Kuzu.

Tempeh smažený s houbami

Postup: Cibuli nakrájíme na malé kostky a na oleji osmažíme. Přidáme houby, které jsme předem namočili a nakrájeli na menší kousky. Orestujeme, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme smažený tempeh, který nakrájíme na malé trojúhelníky, dále sójovou omáčku a zázvor a dusíme asi tak 10 minut do vydušení vody.

Tuňák na cibulce

Postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme tuňáka ve vlastní šťávě, mírně podlijeme a pod pokličkou podusíme. Na závěr zakapeme citrónem.

Rybí polévka

Postup: Připravíme se vývar z hlavy kapra nebo z jiné ryby vařené s řasou Kombu a větším množstvím kořenové zeleniny. Scedíme, přidáme čerstvou zeleninu nakrájenou na menší kousky, nudličky nebo jinou zavářku, sůl a dovaříme. Vypneme plamen. Přidáme větší množství zelené natě a dochutíme zázvorovou šťávou.

Sushi

Postup: Plátek řasy Nori opražíme nad plamenem sporáku a dáme na bambusovou rohož. Na řasu rozetřeme asi 1 cm teplé uvařené rýže a dobře ji mokrou vařečkou umačkáme. V horní nebo dolní části necháme asi 2cm pruh bez rýže a ten lehce potřeme vodou. Doprostřed rýže umístíme pruh náplně a sushi pomocí rohože srolujeme a pevně stiskneme. Rohož po chvilce rozbalíme a váleček sushi necháme vychladnout. Krájíme na plátky.

Náplň sushi 1: smažený tempeh, červená řepa povařená ve vodě s umeoctem, kvašená zelenina

Náplň sushi 2: marinovaný plátek lososa, zelený salát, kvašená ředkev Daikon, řasa Hiziki dušená v tamari omáčce s vodou

Náplň sushi 3: marinované tofu, okurek, wasabi, vařená mrkev, daikonové nebo zázvorové pickles

Chuťovky s tofu pomazánkou

Postup: Bílé tofu povaříme v osolené vodě a ještě horké ho rozmixujeme dohladka s cibulkou orestovanou na větším množství tuku. Dochutíme sójovou omáčkou a dále upravujeme dle libosti. Pokrm svou chutí připomíná tvarohovou pomazánku.

Udělat můžete dvě varianty:

  • křenovou (přidá se nastrouhaný křen) ozdobenou ořechem;
  • humrovou (přimíchá se nadrobno nastrouhaná mrkev a celer a zakápne citrónovou šťávou) ozdobenou pickles a petrželkou.

Mixujeme ponorným mixérem dohladka. Mažeme na kousky kváskového chleba.

Zdroj: Info o makrobiotice
Zveřejněno dne: 20.7.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP