Téma: 

mořská sůl

Babské rady na zánět dásní

Aktivní kyslík a mořská voda

Na záněty dásní existuje unikátní novinka, která představuje vysoce účinnou a přitom zcela přírodní léčbu. Jedná se o švýcarský produkt ActiMaris. ActiMaris účinně dezinfikuje sliznici, ničí viry, bakterie a plísně, rychle snižuje zánět a výrazně urychluje hojení. Díky 100% přírodnímu složení je vhodný právě k použití do dutiny ústní. Je vhodný také pro děti a kojence.

Aktivní singletový kyslík je jedním z nejúčinnějších přírodních antimikrobiálních činidel. Ničí bakterie, viry a plísně. Výrazně snižuje zánět. Jde o molekulu kyslíku v elektronicky excitovaném stavu. Je méně stabilní než běžný kyslík (O2) a tím pádem rychle reaguje s dalšími molekulami. Při kontaktu s kůží, sliznicí nebo spodinou rány okamžitě spouští reakci tím, že na sebe váže elektrony z membrán bakterií, virů a plísní, čímž ničí strukturu celých mikroorganismů. Působí tedy jako vysoce účinné, přírodní a šetrné antimikrobiální činidlo. Proti singletovému kyslíku nemají bakterie a viry účinnou obranu. Singletový kyslík vzniká rovněž během řady běžných reakcí v organismu jako součást obranného mechanismu proti mikroorganismům. Oxiduje (spaluje, ničí) nežádoucí mikroorganismy a efektivně tak dekontaminuje tělo. Velkou výhodou singletového kyslíku je dále fakt, že bakterie či jiné mikroorganismy nevykazují rezistenci vůči O2 (oproti například antibiotikům) a jsou touto formou kyslíku účinně a zcela inaktivovány. Aplikace singletového kyslíku při hojení ran a zánětů tak může být opakovaná a dlouhodobá bez ztráty účinku. Vzhledem k velmi rychlému nástupu dezinfekčního účinku (30 s – 1 min) je singletový kyslík vhodný i na čištění ran, kůže a sliznic.

Mořská sůl obsahuje 80 minerálů (nejvíce hořčíku), které jsou důležité pro proces hojení. Díky osmóze pomáhá snižovat otok a bolest. U otevřených ran sůl dané místo vyčistí a urychlí hojení. Je tomu tak proto, že podporuje pohyb buněk, které se tohoto procesu účastní. Navíc brání množení bakterií, díky čemuž snižuje riziko rozvoje infekce, která by mohla hojení nepříjemně zkomplikovat. Nejvhodnější je použití roztoku ionizované vody a mořské soli – ionizovaná voda má hlubší účinek, protože shluky jejích molekul jsou menší než u normální vody. Mohou tak proniknout hlouběji do tkáně. To znamená, že koncentrace mořské soli je zde všech vyšší než fyziologická hodnota. Při kontaktu s postiženým místem (otokem, ránou) vzniká takzvaný hyperosmotický efekt, kdy se osmotické tlaky obou míst začínají vyrovnávat a vytahují tak vodu ven z buněk prostřednictvím osmózy. Takto se snižuje otok tkáně rány a bolestivost.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní
Zveřejněno dne: 13.1.2016

Potraviny posilující ledviny

Mořské řasy – kelp

  • botanický název: Laminaria japonica
  • čínský název: kunbu
  • užívaná část: tato mořská řasa se užívá celá
  • chuť: slaná
  • povaha: chladná
  • podporují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno dne: 2.4.2015

Raw till 4

Strava a jídelníček

Vyznavači raw till 4 nejí klasické vařené polévky a samozřejmě ani žádná kupovaná, předpřipravená jídla, v nichž by byla sůl. Ti, co se živí raw, sůl a další koření nepoužívají. Jedí zeleninu syrovou, hlavně plodovou (rajčata, papriky, okurky, hrášek) a listovou, dále ovoce, houby, ořechy, semena, čerstvé bylinky, někdy za studena lisované oleje, vhodné je si do salátu zamíchat avokádo. Někteří vitariáni jedí naklíčené luštěniny.

Zdroj: Raw till 4
Zveřejněno dne: 16.8.2016

Potraviny posilující ledviny

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno dne: 2.4.2015

Nejlepší vepřová panenka

Vepřová panenka na pánvi

Ingredience: 1 vepřovou panenku (cca 400 g), 1,5 kávové lžičky koření Aztécký poklad, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl dle chuti, 2 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup: Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2 cm vysoké. Plátky zlehka naklepeme klouby prstů. Do misky dáme olej, přidáme koření, podle chuti sůl, rozmarýn a promícháme. Maso naložíme do směsi a necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě. Poté maso zprudka opečeme na pánvi a podáváme s grilovanou zeleninou a vařenými bramborami.

Zdroj: Nejlepší vepřová panenka
Zveřejněno dne: 14.4.2017

Nejlepší vepřová panenka

Pečená vepřová panenka

Ingredience: 1 200 g vepřové panenky, 1 větší cibule (cca 100 g), 3 stroužky česneku, hrubá sůl, čerstvě mletý pepř, tymián, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 20 g másla, 1–2 čajové lžičky hladké mouky, alobal

Postup: Panenku nejprve odblaníme, opláchneme a osušíme. Poté do celého povrchu vetřeme sůl a opepříme. Takto připravenou panenku zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném tuku, tak aby zbělala, ne déle. Na předem připravený alobal nasypeme kolečka cibule a plátky česneku, na které položíme opečenou panenku a posypeme ji tymiánem. Vše důkladně zabalíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 až 25 minut při 200 °C. Před krájením porcí necháme maso odpočinout. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Zdroj: Nejlepší vepřová panenka
Zveřejněno dne: 14.4.2017

Květáková polévka podle naší babičky

Květáková polévka s bramborem

Ingredience: 1 malý květák, 1 malá cibule, 4 brambory, máslo, hladká mouka, sůl, špetka pepře a muškátu, trošku kari, sušený česnek, petržel, libeček, sůl

Postup: Na másle osmahneme najemno nasekanou cibulku, pak zaprášíme moukou. Uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a vyšleháme metlou, aby nebyly hrudky. Poté přidáme na malé kousky nakrájené brambory a květák, přivedeme k varu, osolíme a uvaříme doměkka, dochutíme kari, česnekem, muškátem, petrželkou a libečkem.

Tip: Ke zvýraznění chuti kromě středně velkého květáku můžeme použít kořenovou zeleninu, oloupané syrové brambory, cibuli. Dále můžeme použít například brukev, kousek bílého zelí, česnek, sterilizovaný nebo čerstvý mladý hrášek, několik zelených fazolových lusků či jinou sezonní zeleninu.

Zdroj: Květáková polévka podle naší babičky
Zveřejněno dne: 10.4.2017

Babské rady na bolest zubů

Pepř a sůl

Směs soli a pepře může být velmi užitečná, když zub začíná být citlivým. Obě složky mají antibakteriální, protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Stačí smíchat stejné množství pepře s kuchyňskou solí a několika kapkami vody, aby vznikla konzistentní pasta. Pastu naneste přímo na postižený zub a nechte chvíli působit. Provádějte několikrát denně po dobu několika dní.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů
Zveřejněno dne: 19.6.2017

Nejlepší vepřová panenka

Využití

Vepřové panence nejvíce svědčí krátká tepelná úprava v podobě tenkých plátků a medailonků. K ochucení postačí sůl a pepř, lze ji však také marinovat nebo doplnit čerstvými bylinkami, jako je šalvěj, majoránka nebo tymián. Může se péci v celku – často se před úpravou obaluje do slaniny, která zvýrazní chuť masa a pomůže předejít jeho vysušení (tento postup se uplatňuje i u minutkové úpravy). Oblíbená je také pečená v bylinkové krustě. Panenku lze využít k přípravě soté a hodí se i na fondue.

Zdroj: Nejlepší vepřová panenka
Zveřejněno dne: 14.4.2017

Raw till 4

Recepty

Mrkev s tofu

Ingredience: 5 větších mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, kokosový olej, voda, 5 lžic sójové omáčky, 1 balení tofu, kari, mletý pepř, chilli

Postup: Na slabá kolečka nakrájíme asi 5 větších mrkví. Zvlášť si na plátky nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 větší cibuli, které dohromady lehce opražíme na kokosovém oleji. Přisypeme mrkev a zalijeme vodou tak, aby se ponořila. Přidáme asi 5 lžic sójové omáčky, sůl, pepř a mrkev dusíme. Když je měkká, vodu slijeme a přidáme na kostičky nakrájené bylinkové tofu, které jsme si předtím lehce osmažili na směsi z kokosového oleje, chilli, kari a mletého pepře. Podáváme s kuskusem.

Batátová kaše

Ingredience: kokosový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, batáty, voda, sůl, pepř, kari koření

Postup: Na kokosovém oleji lehce osmahněte cibuli a česnek. Přidejte batáty, vodu, uvařte, přidejte pepř, sůl, trošku kari koření a vše rozmačkejte. Skvěle se tato kaše dochutí cherry rajčátky, okurkovým salátem nebo nakrouhaným zelím.

Bramborová polévka

Ingredience: brambory, mrkev, celer, petržel, hrášek, houby, brokolice, cibule, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, petrželová nať

Na menší kostičky si nakrájejte brambory, mrkev, houby, brokolici, cibuli a celer. Vše vhoďte do hrnce společně s hrstí hrášku a dejte vařit. Osolte, opepřete. Nakrájejte na malé kousky petržel a utřete asi 8 stroužků česneku. Přibližně 5 minut před tím, než bude polévka hotová, přidejte petržel a česnek. Na závěr přidejte rozsekanou petrželovou nať.

Dýňová polévka

Ingredience: dýně, olivový olej, cibulka, nastrouhaný zázvor, sůl, pepř, kari koření, kokosové mléko

Postup: Dýni nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme dozlatova cibulku a přihodíme kostičky dýně. Zalejeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Přidáme kari koření, maličko nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř. Vaříme doměkka, přidáme trošku kokosového mléka a mixujeme. Pokud nemáte mixér, stačí to všechno rozmačkat vidličkou dohladka. Podávejte s nasekanými bylinkami. Výborný je koriandr.

Zdroj: Raw till 4
Zveřejněno dne: 16.8.2016


SiteMAP