Téma: 

druhy plomb

Zubní plomba

Bílá, nebo amalgámová plomba?

Boom bílých pryskyřičných výplní k nám dorazil přibližně před dvaceti lety. Na tradiční, praxí ověřený amalgám se vzápětí snesla vlna kritiky: Je neestetický a ještě i škodí organismu! Kamenem úrazu byla jedna ze složek amalgámů: rtuť. Přidávala se ke směsi stříbra, zinku a mědi a spolu vytvořily hmotu, kterou se vyplnila kazem způsobená dutina v zubu. O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila, přesto se vyvinul nový druh: non gama 2 amalgám. Má vyšší tlakovou odolnost, je odolnější proti korozi a neuvolňuje rtuť. Výplně jsou pevnější a při jejich použití vzniká mnohem méně sekundárních kazů. Dříve používaný „konvenční“ amalgám se z praxe úplně vyloučil a už se nepoužívá. V období boje proti amalgámu byl citelný i tlak komerce. Firmy vyrábějící bílé plomby je chtěly dostat na trh a rozpoutala se profesionální válka. O problematice rtuti v amalgámu se však vedou diskuse i nadále. Zjistilo se, že rtuť, která se dostane do vody a do ovzduší, působí na rostlinné a živočišné produkty, které konzumujeme, a lidskému organismu škodí. V současnosti používaný amalgám, obsahující rtuť, neškodí.

Zub je úplně vyvinutý přibližně dva roky po prořezání do ústní dutiny. Do té doby je velmi citlivý na chemické dráždění, což způsobují právě bílé výplně. Jelikož kazivost chrupu, hlavně zadních zubů, třenových a stoliček, je u nás velmi vysoká, pro mladé lidi je amalgám ideální výplňová hmota. Pokud do blízkosti zánětu dá lékař bílou fotokompozitovou plombu, nebude držet i proto, že z dásně uniká tekutina, která nemusí být pouhým okem viditelná, ale může narušit kvalitu spojení mezi zubní tkání a výplní. Pryskyřičné výplně nebo bílé plomby jsou velký pokrok, ale amalgám ještě dlouho nebude vytlačen ze stomatologické praxe. Dosud se za něj nenašla plnohodnotná náhradní výplň pro zadní zuby a vyměňování funkčních amalgámových plomb za bílé není ze zdravotního hlediska opodstatněné.

Amalgámové výplně působí na bakterie v ústní dutině destruktivně, bílá plomba je naopak přímo přitahuje a zvýšené bakteriální osídlení zejména při slabé hygieně může způsobovat mnoho komplikací. Bílé plomby mají nezastupitelné místo v přední části chrupu, jsou vhodné zejména z estetického hlediska. V zadním úseku chrupu, kde je zvýšený žvýkací tlak, je jejich životnost asi tři roky, kdežto životnost amalgámu může být deset i více let. Srovnáme-li finanční náročnost amalgámu a bílých výplní, které jsou složeny z pryskyřice a granulek skla, amalgám je podstatně levnější. Žádný stomatolog nevytvoří dokonalé výplně z bílých plomb, pokud má člověk příliš velké kazy, zuby si nemyje, trpí záněty dásní a parodontitidou.

Zdroj: Zubní plomba
Zveřejněno dne: 27.5.2014

Zubní plomba

Druhy zubních výplní

  • amalgám
  • kompozitní pryskyřice
  • skloionomerní cementy (GIC)
  • kompomery

Nejstarším dnes ještě používaným typem plomby je zubní amalgám (směs stříbra a rtuti), který je některými zdroji označován jako určité zdravotní riziko. Amalgám se v zubním lékařství používá více než 150 let. Moderní plomby jsou po fyzikálních a chemických vlastnostech velice podobné, někdy i do značné míry shodné se zubními tkáněmi. Reakce na podněty (například teplo, chlad) je daleko lepší, protože je podobná nebo totožná jako u přirozené zubní tkáně. Ideální plomba se roztahuje nebo zmenšuje stejně jako přirozený zub.

Zdroj: Zubní plomba
Zveřejněno dne: 27.5.2014

Diskuze: Slovní druhy určování

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování
Odesláno dne: 31.3.2017 uživatelem Milka

Bílá plomba

Jak dlouho nejíst při bílé plombě

Po vytvoření bílé plomby vás vždy bude zubař informovat, za jak dlouho od ošetření smíte jíst. U většiny bílých plomb se smí jíst téměř okamžitě. Pozor byste si ale měli dávat na barevné potraviny.

Zdroj: Bílá plomba
Zveřejněno dne: 6.1.2016

Zuby

Druhy zubů

Existují čtyři základní druhy zubů:

  • stoličky – slouží k rozmělňování potravy, člověk jich má celkem 12, jsou ploché s malými výstupky
  • třenové – zuby podobné stoličkám, ale jsou menší
  • špičáky k trhání potravy
  • řezáky k uchopování a krájení potravy

Zdroj: Zuby
Zveřejněno dne: 27.5.2014

Diskuze: Re: Slovní druhy určování

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování
Odesláno dne: 7.4.2017 uživatelem Zdenka

Zuby

Zuby latinsky

V anatomii jsou jednotlivé lidské zuby popisovány jako:

  • I1: Dens incisivus medialis (první řezák)
  • I2: Dens incisivus lateralis (druhý řezák)
  • C: Dens caninus (špičák)
  • P1: Dens premolaris primus (první třenový zub)
  • P2: Dens premolaris secundus (druhý třenový zub)
  • M1: Dens molaris primus (první stolička)
  • M2: Dens molaris secundus (druhá stolička)
  • M3: Dens molaris tertius (dens serotinus, třetí stolička, zub moudrosti)

Zdroj: Zuby
Zveřejněno dne: 27.5.2014

Diskuze: Re: Re: Slovní druhy určování

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování
Odesláno dne: 8.4.2017 uživatelem Dáša

Bílá plomba

Rozdíly mezi bílou a amalgámovou plombou

Když jde člověk k zubaři, měl by si uvědomit, kolik peněz je do zubů ochoten investovat. Pokud mu totiž zubař bude nabízet různé plomby, měl by vědět, jaké výhody obě plomby mají.

Úkolem zubní plomby je zabránit šíření kazu. Funguje tak, že plomba nahrazuje ztracené části zubní korunky, a tak je zub znovu schopen plnit svou funkci. Dnešní plomby jsou do značné míry podobné zubní tkáni. Reakce plomby na teplo, chlad je daleko lepší než dříve, právě proto, že je podobná zubní tkáni.

Amalgámové plomby jsou hrazené pojišťovnou. Všechny jsou z materiálů s  obsahem kovů jako: stříbra, mědi, cínu, liší se jen chemickým složením. Amalgám zároveň obsahuje určité množství rtuti. Tyto plomby jsou buď z kondenzovatelného nebo nekondenzovatelného materiálu. Plomby z nekondenzovatelného materiálu jsou méně kvalitní a měkčí, naopak plomby z kondenzovatelného materiálu jsou pevnější, lépe se s nimi pracuje, ale jejich nevýhodou je velká spotřeba.

U plomby je důležitá i rychlost tuhnutí, plomba nesmí zatuhnout předtím, než je do zubu zasazena a upravená, zároveň ale musí natolik zatuhnout, aby se nejdéle za dvě hodiny od zasazení dala používat. Celkově ale plomba tuhne zhruba 24 hodin. Během tuhnutí nesmí docházet k rozměrovým změnám výplně, mohlo by totiž dojít k vypadnutí plomby nebo k rozlomení zubu.

Amalgám musí být chemicky odolný, aby v ústech nedocházelo k uvolňování rtuti a dalších kovů.

Amalgámová výplň může být míchaná zubařem přímo v ordinaci, množství látek si zubař stanoví sám. Lékař musí být zkušený, musí vědět, jak dlouho má hmotu míchat a v jakém poměru ji musí namíchat. Pokud se mu to nepodaří, můžou vzniknout druhotné kazy pod plombou. Je třeba si uvědomit, že to, že je plomba hrazená pojišťovnou, neznamená, že je nekvalitní.

Další variantou je amalgámová výplň, která je v kapslích a je pevnější, ale také dražší, proto si ji pacient musí zaplatit sám. Výhodou ale je, že každá tato plomba má stejnou garantovanou kvalitu. Zároveň když se plomba nemíchá přímo v ordinaci, neuvolní se tolik rtuti, která může být nebezpečná. Cena této plomby se pohybuje kolem 500 Kč.

U bílé varianty jsou tři druhy výplní: skloionomerní, kompozitní pryskyřice a keramické inlaye či onlaye. Z bílých plomb je nejlevnější skloionomerní výplň, která slouží spíše jako dlouhodobé provizorium, protože není příliš mechanicky odolná. Obvykle ji zubaři používají u dětských dočasných zubů.

Nejužívanější je fotokompozitní výplň, která se také nazývá kompozitní pryskyřice. Tato výplň je trvanlivá a její barva se dá doladit podle barvy zubu.

Posledním typem jsou keramické onlaye či inlaye. Ty se používají, když je potřeba dodělat větší část zubu. Inalye se vyrábí podle otisku zubu a do zubu se vlepují pomocí pryskyřice. Protože se jedná o modelaci zubu, což je náročná procedura, je tato technika nejdražší.

Bílá plomba je celkově méně odolná než plomba amalgámová, a nehodí se k využití na velkých kazech, kde se může lehce poškodit. Jejich slabinou je náchylnost k bakteriím. Pokud ale člověk chodí pravidelně k zubaři, tak se nemusí ničeho bát. Nevýhodou bílé plomby je rozhodně její cena. Vždy záleží na velikosti a stavu kazu. Celkově se rozpětí cen za bílé plomby pohybuje mezi 500 – 2 000 Kč.

Zdroj: Bílá plomba
Zveřejněno dne: 6.1.2016

Diskuze: prosim potrebuji poradit

dobry den chodim na chemoterapii a vypadali me vlasy ale jeste mam jit 4 po 14 dnech a to mam mit sylnejsi davky nebyva me zle jsem jen druhy den unavena je to tak v poradku ze me neni zle ale chtela jsem se zeptat jak me vypadaly vlasy a tet uz me rostou mam tam takovy chmiri to jsou vlasy musim to nechat jeste vyholit nebo uz to muzu nechat ze uz me padat nebudou

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit
Odesláno dne: 7.1.2016 uživatelem Iva

Vše o mýdle

Druhy mýdla

Podle použitého louhu:

  • sodná mýdla – ke zmýdelňování použitý hydroxid sodný (tvrdá mýdla)
  • draselná mýdla – hydroxid draselný (kapalná až mazlavá)
  • sodno-draselná mýdla – kombinace obou hydroxidů (pastovitá, krémovitá a polotuhá)

Zdroj: Vše o mýdle
Zveřejněno dne: 2.5.2014

Kolagen na vlasy

Kolagen v potravinách

Kolagen je pro tělo nezbytný a je velmi rozumné mu jej dodávat – zejména pokud žijete aktivním životem. Jednou možností jsou samozřejmě doplňky stravy, avšak kolagen je obsažen také v běžných potravinách. Na tuto bílkovinu jsou bohaté například tyto druhy potravin:

  • tuňák, losos
  • vepřová želatina
  • telecí játra
  • krůtí maso

Tvorbu a udržování kolagenu v těle pak podporují potraviny bohaté na vitamín C a další látky (borůvky, špenát, sója, jahody, banány, ...). Velkým nepřítelem tvorby kolagenu jsou naopak zejména jednoduché cukry.

Zdroj: Kolagen na vlasy
Zveřejněno dne: 24.4.2014

Korektory

Korektory Essence

Essence Korektor Stay Natural: Je tekutý, v tužce zakončené štětečkem, do kterého otáčením opačné části tlačíte barvu. Dá se říct, že krytí není nejhorší, červené nedostatky v obličeji sice nevyzmizíkuje na 100 % (to žádný), ale hodně dobře červenou barvu potlačí. Díky krémové konzistenci se dá snadno zapracovat, splyne s pletí a nedělá fleky. Jeden nedostatek ale má, a tím je „vůně“, divný zápach naštěstí po aplikaci není cítit.

Zde můžete vidět různé druhy korektorů z drogerie.

Zde můžete vidět korektory na paletce.

A jak jste na tom vy? Jaký typ či značka korektoru vám vyhovuje?

Zdroj: Korektory
Zveřejněno dne: 23.11.2016

Vše o vlasech

Popis vlasů

Růst vlasů

I kdybychom si vlasy vůbec nestříhali, nenarostly by nám až na zem. Každý vlas prodělává tři období růstu. Po jistou dobu roste, pak vypadne, pak zase vyroste. Proto každý zdravý člověk může najít na kartáči vypadané vlasy. Naštěstí se nejedná o trvalou ztrátu. Tyto vlasy zase znova narostou.

Fáze růstu:

  • První fáze se nazývá růstová a trvá od dvou do sedmi let. Rozdíly v délce jsou vrozené nebo záleží na životním prostředí, ve kterém se člověk pohybuje. V růstové fázi to vypadá tak, že ve vlasové cibulce se nachází nakupení buněk nazývané zárodečná vrstva. Buňky se neustále dělí, tím se zvyšuje jejich počet. Nově vzniklé buňky jsou postupně vytlačovány nahoru a rohovatí. Tímto způsobem vlas roste, denně o 0,3 až 0,4 mm. Právě doba trvání růstové fáze rozhoduje o tom, jak dlouhé vlasy nám vůbec mohou narůst. V růstové fázi se najednou nachází asi osmdesát až devadesát procent vlasů.
  • Druhá fáze je takzvaná přechodová. Tvoří ji asi jedno procento vlasů a trvá zhruba tři až čtyři týdny. V této fázi přestávají cévy zásobovat potřebnými látkami vlasový kořínek, vlasová cibulka se ztlušťuje a vlas odumírá.
  • Třetí fáze je klidová, zde se vlas pomalu sune vzhůru, až vypadne. Klidová fáze trvá asi čtyři měsíce a týká se asi čtrnácti procent vlasů. Za den může přirozeným způsobem vypadnout až sto vlasů. Během klidové fáze se vytváří nová cibulka, nová papila a celý cyklus se opakuje.

Každý člověk má geneticky danou fázi růstu vlasů. Z toho důvodu někomu narostou vlasy jen po ramena a dál už nedorostou a jiní mohou mít vlasy dlouhé až do pasu, nebo dokonce delší. Fázi růstu vlasů nelze ovlivnit.

Druhy vlasů

Vlasy dělíme na několik základních skupin, které v tomto článku přiblížíme. Vlasy rozeznáváme podle tvaru anebo vlastností vlasové pokožky, ale také podle jejich vzhledu. Druhy vlasů bývají typické pro určité národy či kontinenty.

Druhy podle tvaru:

  • Rovné vlasy jsou na průřezu kulaté a vyrůstají z rovných vlasových pochev. Mohou být značně dlouhé.
  • Vlnité vlasy jsou na průřezu oválné, vyrůstají také z rovných vlasových pochev a také mohou dorůstat značné délky.
  • Kudrnaté vlasy jsou na průřezu velmi oválné až ledvinovité. Vyrůstají ze zahnutých vlasových pochev. Tento typ vlasů převažuje u černošské populace.
  • Pepřovité vlasy mají tvar kudrnatých vlasů, ledvinovitý průřez a vyrůstají ze zahnutých vlasových pochev v chomáčích a trsech.
  • Spirálovité vlasy vyrůstají ze zahnutých vlasových pochev, mají oválný průřez a místo dřeně dutinu, takže mají vzhled jemných, dlouhých trubiček.

Druhy vlasů podle vlastností:

  • Mastné vlasy – k pochvám vlasů jsou připojené mazové žlázy a jejich vývody ústí právě do vlasové pochvy. Tak se tento maz (sebum) dostává na vlasy a na povrch kůže. Kolik se vyprodukuje mazu, je vrozená záležitost. Pokud se jej produkuje více, než by bylo třeba, vznikají mastné vlasy, které působí nehygienickým dojmem, vytváří pramínky a špatně se češou. Samotná větší produkce však vlasu či pokožce neškodí. Jedná se více o problém kosmetický než zdravotní.
  • Suché vlasy znamenají případ opačný, kdy je tvorba kožního mazu příliš nízká. Jde opět o vrozenou záležitost. Suché vlasy jsou na dotek drsné, lámavé a bez lesku.

Zdroj: Vše o vlasech
Zveřejněno dne: 14.3.2014

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP