Téma: 

bobkový list

Bobkový list jako lék

Jak působí bobkový list

Bobkový list se používá k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové. Navíc podporuje trávení a chuť k jídlu. Neocenitelný je rovněž při revmatických bolestech, kdy se bolavá místa potírají bobkovým olejem.

Olej z bobkového listu: 50 g bobkového listu vložte do láhve a zalejte nejméně 70% lihem, nechte 24 hodin louhovat, poté přidejte 1/2 litru olivového oleje a ve vodní lázni zahřívejte 5 až 6 hodin (olej se při tom nesmí vařit), nakonec přefiltrujte přes jemné plátno.

Bobkový list lze použít i jako obklad na klouby: Rozdrťte bobkový list, smíchejte s olivovým olejem, směs dejte na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené místo.

Při vnitřním užití má bobkový list schopnost rozpouštět. Rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře. Pomáhá i při trombóze jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Pro nejrůznější toxické látky působí jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu léčení revmatismu a odpuzování hmyzu (odpuzuje škůdce mouky). Olej se používá při podvrtnutích a pohmožděninách. Ve formě čaje bobkový list snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně. Obsahuje silice, glykosidy, alkaloidy, hořčiny, třísloviny a další látky. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv. Když vložíte pár lístků vavřínu do šatní skříně, budete překvapeni, jak účinkuje proti molům.

Zdroj: Bobkový list jako lék
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Odkyselení těla

Čaj na odkyselení organismu

Ideální je dvousložkový čaj na odkyselení organismu:

Dopolední bylinný čaj

Fenykl plod – podporuje správnou střevní mikroflóru, zažívací trakt

Andělika kořen – podporuje správné pH zažívacího traktu

Pampeliška kořen – podporuje detoxikaci, střevní mikroflóru

Pampeliška list – podporuje funkci jater a žaludku

Benedikt nať – podporuje zažívání, očistu

Řepík nať – podporuje funkci jater, žlučníku a střev

Puškvorec kořen – podporuje správné trávení

Odpolední bylinný čaj

Jitrocel list – podporuje správnou mikrobiální a střevní mikroflóru

Kopřiva nať – podporuje ledviny, vylučování, hladinu cukru v krvi

Lopuch kořen – podporuje očistu krve

Truskavec nať – podporuje zažívání střeva, hubnutí

Tužebník nať – podporuje normální hladinu cholesterolu v krvi, očistu

Vřes nať – podporuje ledviny a močové ústrojí

Zdroj: Odkyselení těla
Zveřejněno dne: 10.5.2016

Aloe vera na vlasy

Aloe vera – rada na vlasy

Aloe vera na polámané vlasy

Vlasy si nejdříve navlhčete, potom ulomte list aloe vera a čerstvou šťávu naneste na vlhké vlasy. Nechte 30 až 45 minut působit a pak vlasy opláchněte. Můžete aplikovat i jako vlasovou kúru po běžném umytí vlasů.

Zdroj: Aloe vera na vlasy
Zveřejněno dne: 30.4.2014

Bruska na nehty

Bruska na nehty s odsáváním

Profesionální bruska na pedikúru s odsáváním je zařízení, které se používá k léčbě nohou a zdravotní pedikúry. Její použití je bezpečné a kvalitní. Je určena k léčbě onemocnění nohou a k pedikúrnímu ošetření. Může být provozována pouze kvalifikovaným pedologem nebo pedikérkou.

Sada obsahuje: ovládací zařízení, hlavice s mikromotorkem se 30 000 otáček/min, rukojeť, záruční list.

Dodatečně je možno dokoupit nožní přepínač a pedál.

Zde můžete vidět porovnání cen brusek s odsáváním.

Zdroj: Bruska na nehty
Zveřejněno dne: 22.4.2014

Kosmetika Ryor

Ryor Lymfodren

Ryor Lymfodren je čaj, jehož účinky se projeví nejen na zdraví, kvalitě pleti a vnitřním stavu organismu, ale také na zlepšení funkce lymfatického systému. Působení čaje Lymfodren je zaměřeno na dokonalé pročištění lymfatického systému, hlavně zlepšení funkce sleziny, která je řídicím orgánem tělesného imunitního systému. Kromě bylin určených na čištění a detoxikaci organismu je v čaji i květ ibišku a citronella, které působí i jako chuťové korigens a dodávají čaji vynikající lahodnou chuť.

Složení:

  • ibišek květ – čistí a detoxikuje celý organismus, působí jako antisklerotikum a celkově zlepšuje oběh krve a lymfy, chuťové korigens
  • pampeliška list – účinná při otocích lymfatických uzlin a zvětšeních sleziny
  • vřes květ – pomáhá při čištění krve a lymfy, zlepšuje činnost sleziny, odstraňuje otoky a zduření
  • měsíček květ – hojí vnitřní rány a záněty, pomáhá v prevenci rakoviny lymfatických uzlin
  • jetel luční květ – imunostimulans, účinný při otocích lymfatických uzlin
  • třapatka květ – imunostimulans, podporuje lymfatický systém
  • pýr oddenek – pročišťuje velice důkladně celý organismus (včetně lymfy)
  • citronella – chuťové korigens

Příprava: 1 čajovou lžičku čaje přelít 250 ml vroucí vody, přikrýt a nechat vyluhovat 15 minut. Čaj pít teplý 1–2x denně. Kúru provádět 2x ročně, vždy po dobu 6 týdnů.

Doporučení: Omezit příjem tučného mléka a mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku. Jíst syrovou zeleninu, především celer, petržel, mrkev, kedlubny, zelí a jiné. Pravidelně konzumovat jablka (zlepšují stav krve a lymfy). Po dobu kúry omezit namáhavou fyzickou činnost (při velkém zatížení znečištění v uzlinách narůstá). Dbát na pravidelnou stolici, při potížích užívat vlákninu.

Zdroj: Kosmetika Ryor
Zveřejněno dne: 30.4.2015

Bolest zubů

Babské rady na bolest zubů

  • Co nejčastěji žvýkejte čerstvý list řebříčku.
  • Na prášek roztlučte hřebíček, dejte ho na vatu namočenou v destilátu a přiložte na zub. Nechte působit přibližně jednu hodinu a celou akci opakujte. To můžete aplikovat do doby odeznění bolesti.
  • Otoku dásně může předejít jednoduchý recept. Vysokoprocentní alkohol podržte co nejdéle v okolí postiženého zubu. Pak vyplivněte. Můžete opakovat. Navíc utlumí bolest.
  • Rozpulte stroužek česneku a položte ho na ohyb lokte, vždy podle strany, kde vás bolí zub. Spojte ruku ohnutím a bolest by měla zmizet. Jedná se o využití akupunkturního bodu.
  • Propečte na ohni čerstvé stroužky česneku, rozmačkejte je a přiložte na tvář tam, kde je bolestivý zub.
  • Kousek čerstvého křenu položte na bolavý zub. Zmírní bolest.
  • Rozstrouhejte křen a zalijte ho octem přibližně dva centimetry nad povrch. Tento nálev nechte osm dní stát. Pak vše prolisujte a sceďte. Používá se k potírání.
  • Smíchejte 20 g výtrusu plavuně, 10 g listu eukalyptu, 20 g celíku obecného, 20 g jestřábníku a 30 g omyté pomerančové kůry. Udělejte macerát a teplým macerátem vyplachujte ústa.
  • Účinný je také heřmánkový extrakt naložený v lihu. Vždy dáte pár kapek na vatový tampon a přiložte jej na bolestivý zub. V případě, že vás trápí více zubů, můžete několik kapek rozmíchat ve vodě. Roztok pak vezmete do pusy, propláchnete jím bolavé zuby a vyplivnete. Můžete opakovat vždy s novým roztokem.
  • Kloktejte třikrát až čtyřikrát denně teplým odvarem z orlíčkové natě. Tento recept je vhodný také při kývání zubů.
  • Na bolest zubů může pomoci kořen z divizny. Drobně ho nakrájíme a vložíme do octa. Máčíme celou noc, následně trochu povaříme a scedíme. Ocet vezmeme do úst a podržíme v oblasti bolavého zubu. Následně vyplivneme. Aplikaci opakujeme až do odeznění bolesti.
  • Vezmeme hrst saturejky, ocet, sůl a slupky ze tří pomerančů (omyté). Vše svaříme na polovinu a za tepla užíváme.

Zdroj: Bolest zubů
Zveřejněno dne: 17.5.2014

Iontový kartáč na vlasy

Ionizační kartáč Braun

Braun Satin SB 1 kartáč na vlasy je unikátní kartáč, který každým tahem obnovuje přirozený lesk vlasů. Je jako úplně první kartáč vybaven průlomovou technologií Iontec, která okamžitě uhlazuje vlasy. Kartáč Satin Hair Brush má navíc speciálně vyvinuté hroty, které minimalizují poškození vlasů během česání. Na první pohled obyčejný kartáč s vypínačem na svém těle je zabalen do částečně průhledného obalu, takže si na první pohled uděláte představu o tom, co kupujete. Spolu s ním je v krabici přibalen návod k použití a záruční list, obojí s českou částí provedenou srozumitelně, výstižně a bez chyb v češtině. Přibaleny jsou i dvě baterie typu AAA (mikrotužková), které napájejí generátor ionizační části.

Systém zapínání ionizace současně otevírá krytku ionizační trysky, která zabraňuje poškození například o další předměty v kabelce. Zároveň zapíná zelené indikační LED světlo, které signalizuje výrobu iontů. Protože se ionty vyrábějí pomocí vysokého napětí, je výrobek naprosto bezpečný s minimálním proudem. Kartáč teoreticky může pracovat s ionizací asi 21 hodin a 15 minut. Pokud se budete česat 10 minut denně, vydrží baterie asi 127 dnů.

Výhody:

  • netrhá vlasy, hezky klouže po vlasech, vlasy se méně mastí a lépe drží tvar;
  • pěkný a ergonomický design;
  • je lehký do ruky;
  • kartáčování je příjemné;
  • vlasy se po učesání lesknou;
  • velmi hladké hroty kartáče chrání vlas proti jeho narušení při česání;
  • polštářek s hroty lze z kartáče vyjmout po stisknutí tlačítka na jeho horní hraně, takže je možné jej snadno vyčistit i pod vodou, která by mohla ublížit elektronice v držadle.
Nevýhody:
  • narovnání kudrnatých vlasů do rovna od něj určitě nečekejte, ale na zkrocení mírně zvlněných vlasů stačí;
  • po zapnutí ionizátoru je slyšet jakoby jemné praskání, a pokud si přičichnete nedaleko od zadní části kartáče, můžete cítit vůni ozónu.

Zde můžete vidět, jak vypadá Braun Satin SB 1 kartáč na vlasy.

Zdroj: Iontový kartáč na vlasy
Zveřejněno dne: 13.3.2017

Info o makrobiotice

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propláchneme a dáme do hrnce, přidáme vodu na rýži natural a vodu na rýži sladkou a potom vsypeme propláchnutou sladkou rýži. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, podložíme rozptylovací síťkou, jemně osolíme a vaříme doměkka. Před podáváním promícháme dřevěnými hůlkami. Na talíř dáváme úhledné kopečky, které posypeme sezamovým gomasiem.

Miso polévka

Postup: Do hrnce dáme vařit vodu. Vhodíme nadrolenou nebo předem namočenou řasu Wakame a chvíli povaříme. Mezitím si nakrájíme na tenké nudličky očištěný pórek a květák rozebereme na růžičky. Vhodíme do polévky a chvíli povaříme. Přidáme pastu miso rozmíchanou v trošce polévky. Podložíme rozptylkou a necháme chvíli miso v polévce povalovat. Nakonec můžeme přidat na to. K ozdobení můžete použít nasekané listy pampelišky.

Čaj Sencha

Postup: Vodu přivedeme k varu a lístečky spaříme (1 lžíce čaje na 1 litr vody). Můžeme spařit několikrát. Čaj popíjíme po doušcích ještě teplý.

Kroupy a ječmen

Postup: Kroupy či ječmen propláchneme a namočíme v poměru 1 : 3 (1 : 2) s vodou. Druhý den přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme špetkou soli, podložíme rozptylovací síťkou a vaříme doměkka. Před podáváním promícháme dřevěnými hůlkami. Posypeme najemno nakrájenými listy pampelišky.

Jáhly s pažitkou

Postup: Jáhly propláchneme alespoň 3x ve vodě. Přidáme vodu v poměru 1 : 3. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme, podložíme rozptylovací síťkou a vaříme doměkka. Nakonec přimícháme najemno nakrájenou pažitku nebo petrželku.

Hruškový kompot

Postup: Hrušky opláchneme, odkrájíme slupku a vyjmeme jadřince. Hrušku nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, osolíme pár zrnky soli, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Zahustíme oříškovým máslem nebo práškem Kuzu.

Tempeh smažený s houbami

Postup: Cibuli nakrájíme na malé kostky a na oleji osmažíme. Přidáme houby, které jsme předem namočili a nakrájeli na menší kousky. Orestujeme, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme smažený tempeh, který nakrájíme na malé trojúhelníky, dále sójovou omáčku a zázvor a dusíme asi tak 10 minut do vydušení vody.

Tuňák na cibulce

Postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme tuňáka ve vlastní šťávě, mírně podlijeme a pod pokličkou podusíme. Na závěr zakapeme citrónem.

Rybí polévka

Postup: Připravíme se vývar z hlavy kapra nebo z jiné ryby vařené s řasou Kombu a větším množstvím kořenové zeleniny. Scedíme, přidáme čerstvou zeleninu nakrájenou na menší kousky, nudličky nebo jinou zavářku, sůl a dovaříme. Vypneme plamen. Přidáme větší množství zelené natě a dochutíme zázvorovou šťávou.

Sushi

Postup: Plátek řasy Nori opražíme nad plamenem sporáku a dáme na bambusovou rohož. Na řasu rozetřeme asi 1 cm teplé uvařené rýže a dobře ji mokrou vařečkou umačkáme. V horní nebo dolní části necháme asi 2cm pruh bez rýže a ten lehce potřeme vodou. Doprostřed rýže umístíme pruh náplně a sushi pomocí rohože srolujeme a pevně stiskneme. Rohož po chvilce rozbalíme a váleček sushi necháme vychladnout. Krájíme na plátky.

Náplň sushi 1: smažený tempeh, červená řepa povařená ve vodě s umeoctem, kvašená zelenina

Náplň sushi 2: marinovaný plátek lososa, zelený salát, kvašená ředkev Daikon, řasa Hiziki dušená v tamari omáčce s vodou

Náplň sushi 3: marinované tofu, okurek, wasabi, vařená mrkev, daikonové nebo zázvorové pickles

Chuťovky s tofu pomazánkou

Postup: Bílé tofu povaříme v osolené vodě a ještě horké ho rozmixujeme dohladka s cibulkou orestovanou na větším množství tuku. Dochutíme sójovou omáčkou a dále upravujeme dle libosti. Pokrm svou chutí připomíná tvarohovou pomazánku.

Udělat můžete dvě varianty:

  • křenovou (přidá se nastrouhaný křen) ozdobenou ořechem;
  • humrovou (přimíchá se nadrobno nastrouhaná mrkev a celer a zakápne citrónovou šťávou) ozdobenou pickles a petrželkou.

Mixujeme ponorným mixérem dohladka. Mažeme na kousky kváskového chleba.

Zdroj: Info o makrobiotice
Zveřejněno dne: 20.7.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223317

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Styl.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP